Нетърпимост към кърменето
„Кърменето изведнъж започна да поражда у мен негативни емоции и физическо неспокойство. Тези усещания започват още със самото засукване и понякога едва издържам да свърши кърменето“ – казва Мария.
Планиране
Бременност
Бебе
Дете до 7 години
Дете над 7 години
„Кърменето изведнъж започна да поражда у мен негативни емоции и физическо неспокойство. Тези усещания започват още със самото засукване и понякога едва издържам да свърши кърменето“ – казва Мария.
Както вече знаеш, колкото по-често кърмиш своето бебче, толкова повече кърма ще произвежда тялото ти. Именно заради това е препоръчително бебето да се кърми и от двете гърди на всяко хранене (макар да има специфични индивидуални случаи, когато се прави изключение).
Не се притеснявай, че гърдите няма да се напълнят достатъчно до следващото кърмене. Не е нужно много време - още на първия час след хранене има много бърз синтез на кърма. Тялото се грижи, за да възстанови изсуканото количество мляко.
Често чувана е препоръката на едно кърмене бебето да се храни само от едната гърда, защото другата се нуждае от 6 часа почивка, за да се „напълни“. А майките сами се опитват да си „съберат повече мляко за бебето“, като пропускат едно хранене и оставят гърдите да се „напълнят“ до следващото.
Малко информация за това по какъв начин гърдите произвеждат мляко, показва как този начин на действие на практика води до намаляване на кърмата и защо млякото трябва да се използва, а не да се „пази“, за да има винаги, за да има достатъчно за бебето.
За да може гърдите да регулират производството на мляко и да го намаляват или увеличават според нуждите, роля играят три основни хормона: пролактин, окситоцин и т.н. локален инхибитор на лактацията (действието на този хормон е да спира образуването на мляко).
Една забавна шофьорска аналогия дава добро обяснение на механизма им на действие. Ако кърменето е като карането на кола, тогава:
Пролактинът осигурява бензина (т.е. се грижи за образуване на млякото). Окситоцинът е ключът за запалване на колата (той предизвиква потичане на млякото в отговор на сукането на бебето).
Локалният инхибитор е спирачката – той намалява скоростта или напълно спира производството.
Така страшният локален инхибитор е „врагът” в случая. Особеностите на този „враг” са следните – при празна гърда той почти не присъства и понеже го няма да натиска спирачката, производството на мляко върви с голяма скорост. Това означава, че колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се произвежда мляко в нея. Когато гърдата започне да се пълни, локалният инхибитор започва да се натрупва и полека да натиска спирачката. Това е нормално, тъй като ако скоростта на производството си остава все същата, за кратко време гърдите ще се препълнят ужасно и ще са пред „гръмване”. С всеки следващ час, в който гърдата не се изпразва, се натрупва все повече и повече от локалния инхибитор и колкото по-дълго е оставен да въздейства, толкова повече производството се намалява. Това практически е начинът, по който се прави окончателното спиране на млякото без хапчета – като се удължават интервалите без изпразване на гърдата и се оставя локалния инхибитор да си свърши работата.
Така че вече би трябвало да е ясно какво се случва, ако гърдата се „пази” или се пропуска едно хранене, за да се „събере” повече мляко за следващото. Гърдата седи дълго време, без да се изпразва и количеството на локалния инхибитор се увеличава все повече и повече. Чрез продължителното му действие производството на мляко намалява, вместо да се увеличава. Първите дни, когато се пропускат хранения, гърдата се препълва и това може да ви радва, като си казвате – ето, събра се повече мляко за бебето. Така обаче нещата продължават около седмица. След което, заради постоянното действие на локалния инхибитор, дори при тази голяма пауза, вече не се събира мляко и по този начин се намалява и спира кърмата.
Какви са особеностите на кърменето през първата година на бебето?
Първият рожден ден на бебето е спомен за цял живот. За първия рожден ден трябва...
Често се чудим какво ново и различно да предложим на бебетата и мислим всякакви...
Разговор д-р Тихомир Мустаков, който даде конкретни отговори на въпросите ни за...
Учени откриха, че с възрастта вкусът ни става "сложен" и вече успява да оцени...